Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Korsanlardan kurtarılan 15 Türk denizci yurda döndü
Nijerya açıklarında korsanların saldırısına uğrayan "Mozart" gemisinden kaçırılarak rehin tutulan ve 21 gün sonra özgürlüklerine kavuşan 15 Türk denizci Türkiye'ye geldi. İstanbul Havalimanı VIP Salonu'nda başta aileleri olmak üzere Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve şirket yetkilileri tarafından karşılanan denizciler, büyük mutluluk yaşadı.



Korsanların esareti altında korku dolu 21 gün geçiren denizcilerden gemi kaptanı Mustafa Kaya, "Bir ormandaydık. Zor şartlar vardı. Başımızda sürekli silahlı adamlar vardı. Fiziksel olarak bir şiddet görmedik. Ancak müzakereler sırasında psikolojik olarak baskı yaptılar. 'Şirketiniz istediklerimizi yapmazsa sizi öldüreceğiz' dediler. Şirkemizin yaptığı uzun süren bir müzakere var. Bu müzakerelere ben de şahit oldum. Korsanlar ikna edildi. Daha sonra bir botla bizi şirketimizin belirlemiş olduğu emniyetli bir yerde serbest bıraktılar" diye konuştu.



Türkiye'nin Abuja Büyükelçisi Melih Ulueren tarafından uğurlanan 15 Türk denizci, Türk Hava Yolları'nın Abuja-İstanbul seferini yapan tarifeli uçuşuyla saat 06.15 sıralarında İstanbul'a geldi. Denizciler, İstanbul Havalimanı'nda başta aileleri Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından karşılandı. Denizcilere tek tek geçmiş olsun dileklerini ileten Bakan Çavuşoğlu, kısa kısa sohbet ederek durumlarıyla yakında ilgilendi.



SEVİNÇ GÖZYAŞLARI

Ülkelerine dönmenin mutluluğunu yaşayan denizciler, uzun süre ailelerine sarılarak gözyaşı döktü. Denizciler ile aileler arasında duygusal anlar yaşandı.

Geminin kaptanı Mustafa Kaya basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kurtarılmalarında emeği geçen başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve tüm yetkililere teşekkür etti. Kaya, "Şirketimiz korsanlarla olan pazarlıkta hep yanımızda oldu. Serbest kalmamız için ellerinden geleni yaptılar. Çok şükür bugün burada ailelerimizin yanındayız" dedi.

"ÖLDÜRMEKLE TEHDİT ETTİLER"

Kaçırılma anı ve sonrasında yaşadıkları korku dolu 21 günü anlatan Kaya şunları söyledi: "23 Ocak'ta Sabah 06.10 sıralarında açık denizde gemimize saldırdılar. Yaklaşık 1 saat bir mücadele oldu ilk başta gemiye çıkmak için. Biz geminin hızını artırdık. Onları engellemek için çeşitli manevralar yaptık. Fakat ellerinde uzun namlulu silahlar vardı. Bizim onlara karşı hiçbir silahımız yoktu. Ancak bir saat içinde gemiye çıkmayı başardılar. Geminin emniyetli bir yerine kendimizi kilitledik. Ancak 5 saat sonunda kapıyı kırmaya çalıştılar. Spiral ile kestiler. Sürekli ateş ediyorlardı. İçeriye rastgele ateş ettiler. O sırada bir arkadaşımız hayatını kaybetti. Karnından vurulmuştu. Çok üzgünüz. Ailesine baş sağlığı diliyoruz."

Mustafa Kaya, "21 yıldır kaptanlık yapıyorum. İlk defa böyle bir şey geldi başıma. Mesleki olarak beni çok etkileyeceğini düşünmüyorum. Belli bir süre ailemle zaman geçirmem, dinlenmem gerekiyor" ifadelerini kullandı.



"HİÇBİR ZAMAN UMUDUMUZU KAYBETMEDİK"

Umutsuzluğa kapılmadıklarını aktaran Mustafa Kaya, devlete ve şirketin tüm yetkililerine hep güvendiğini vurguladı. Kaya, "Mutlaka bizim arkamızda duracaklarını ve gerekli anlaşmaları yapacaklarına inandık. Arkadaşlarla da kendimizi o şekilde motive ettik. 15 kişi hiçbir sıkıntı olmadan, sağ salim evimize döndük" diye konuştu.

"KAFAMDA SİLAH GÖĞSÜME BASARAK PARA SAYDILAR

Geminin aşçısı Mustafa Benklioğlu ise "Çok şükür ülkemizdeyim" diyerek yaşadığı mutluluğu dile getirdi. Yaşadıklarını anlatırken konuşmakta oldukça zorlanan Benklioğlu, "Bu durumda ne söylenebilir, ne konuşulabilir bilmiyorum. Allah'a şükürler olsun. Bakanımız, Büyükelçimiz, herkes yardımcı oldu. 21 bir gün çok zordu. Hepimiz bir yerdeydik. Zor bir süreçti. Fiziki bir şiddet yoktu. Ama adamlar her an elinde silahla kafanda bekliyor. Sahilde takas yapıldı. Onlar parasını aldı. Bizi bota attılar. Adam, kafamda silahı, göğsüme basarak para saydılar" şeklinde konuştu.

Annesi Gülseren Baş ve ablası tarafından karşılanan İlyas Baş ise gözyaşlarına hakim olamadı. Konuşmakta zorlanan İlyas Baş, kurtarılmalarında emeği geçenlere teşekkür ederken anne Gülseren Baş ise "Ben rahatsızım. Bir hafta söyleyemediler bana. Öğrenince dünyalarım yıkıldı. Bütün büyüklerime çok çok teşekkür ediyorum.



İŞTE O DENİZCİLER...

Esaret altında geçen 21 günün ardından Türkiye'ye gelen denizciler şu şekilde:

Mustafa Kaya - Kaptan
Melih Çetin - 2. Kapt.
Doğancan cengil - 3. Kapt.
Yasin Alper Şeker - 3. Müh.
Gökhan Buran - Elektrik Zabiti
Vedat Aksan - Güverte Reisi
Erdi Erman - Gemici
Halil Gülçür - Gemici
Ünsal Dilsiz - Gemici
Adil Alkan - Gemici
İlyas Baş - Gemici
Mesut Meral - Fiter
Gökhan Lale - Yağcı
Mustafa Benklioğlu - Aşçı
Hamza Orhan - Güverte Stajeri

"MOZART" GEMİSİNE SALDIRI

Liberya bayraklı "Mozart" isimli gemi, 23 Ocak'ta Nijerya'nın başkenti Lagos'un yaklaşık 180 mil açığında deniz haydutlarının saldırısına uğramıştı. Lagos'tan Güney Afrika'nın Cape Town kentine ilerleyen gemideki 19 kişilik mürettebattan 15'i kaçırılmış, Azerbaycan uyruklu 1 kişi öldürülmüştü. Gemi, 3 mürettebat ile Gabon'un Port-Gentil Limanı'na hareket etmiş, baskından kurtulan 3 Türk denizci ise 30 Ocak'ta Türkiye'ye getirilmişti. Kaçırılan 15 mürettebat ise önceki gün serbest bırakılmıştı.

*****************

KONU İLE İLGİLİ DİĞER HABERLERİMİZ;
- Korsanlar tarafından kaçırılan 15 Türk denizci kurtarıldı
- Denizcilerin korsanlarla imtihanı
- Saldırıya uğrayan 'Mozart' isimli geminin 3 personeli Türkiye’ye geldi
- Gemi saldırılarının yüzde 95'i Gine Körfezi'nde gerçekleşti
- 15 Türk denizciyi kaçıran korsanlarla ilk temas kuruldu
- Sahipsiz denizlerin haydutları baş ağrıtıyor
- Denizciler 'yıpranma' hakkını geri istiyor!
- Türk mürettebatlı gemiye korsan saldırısı: 1 kişi hayatını kaybetti 15 personel kaçırıldı





Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 15.02.2021




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KOÇ Topluluğu
 H M Denizcilik
 SDS Denizcilik ve..
 ALASONYA Denizcil..
 MARİNTEK Danışman..
 AKINTÜRK Ltd. Şti..
 MARVEL Uluslarara..
 MİRAGE Hotel
 SANBER Denizcilik..
 S.S. Marmara Adas..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim